Boala celiacă: importanța diagnosticului

Boala celiacă, cunoscută și sub denumirea de intoleranță la gluten, este o afecțiune autoimună cronică care afectează intestinul subțire atunci când o persoană consumă gluten. Glutenul este o proteină găsită în grâu, orz și secară, și poate declanșa o reacție imună în corpul celor cu boala celiacă. Cu toate că boala celiacă este o afecțiune serioasă, uneori diagnosticarea sa poate fi dificilă, iar consecințele neglijării sale pot fi grave.

Semne și Simptome ale Bolii Celiace

Semnele și simptomele bolii celiace pot varia de la o persoană la alta, ceea ce face diagnosticul să fie uneori complicat. Cu toate acestea, există anumite simptome comune care pot semnala prezența bolii celiace:

 1. Probleme gastrointestinale: Printre cele mai frecvente simptome se numără dureri abdominale, diaree sau constipație, balonare și greață.
 2. Pierdere în greutate: Multe persoane cu boala celiacă pierd în mod inexplicabil în greutate din cauza absorbției insuficiente a nutrienților.
 3. Anemia: Malabsorbția de fier poate duce la anemie, care se manifestă prin oboseală, slăbiciune și paloare.
 4. Probleme de piele: Unii oameni pot dezvolta erupții cutanate, cum ar fi dermatita herpetiformă, care este strâns legată de boala celiacă.
 5. Probleme neuropsihologice: Tulburările de dispoziție, anxietatea, depresia și dificultățile de concentrare pot apărea în cazul bolii celiace netratate.
 6. Simptome la nivelul oaselor: Boala celiacă netratată poate afecta sănătatea oaselor, ceea ce poate duce la fragilitate osoasă și fracturi.

Importanța Diagnosticului Timpuriu

Diagnosticul timpuriu al bolii celiace este esențial pentru a preveni complicațiile și a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor afectate. Neglijarea diagnosticului și nerespectarea unei diete fără gluten pot duce la următoarele consecințe:

 1. Leziuni intestinale: Consumul de gluten de către o persoană cu boala celiacă poate duce la leziuni ale mucoasei intestinale, care pot afecta absorbția nutrienților.
 2. Malnutriție: Absorbția inadecvată a nutrienților poate duce la malnutriție, care poate afecta creșterea și dezvoltarea copiilor și poate avea efecte grave asupra sănătății adulților.
 3. Complicații medicale: Boala celiacă netratată poate crește riscul de apariție a altor afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 1, bolile tiroidiene și boli autoimune.
 4. Probleme de fertilitate: La femei, boala celiacă netratată poate afecta fertilitatea și poate crește riscul de avort spontan.

Cum se Face Diagnosticul

Diagnosticul bolii celiace implică de obicei mai mulți pași, incluzând:

 1. Istoric medical: Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele sale și istoricul medical.
 2. Teste de sânge: Testele de sânge pot detecta prezența anumitor anticorpi asociate bolii celiace.
 3. Biopsie intestinală: Pentru a confirma diagnosticul, se poate efectua o biopsie intestinală pentru a evalua leziunile mucoasei intestinale.
 4. Eliminarea glutenului: Diagnosticul definitiv implică adesea eliminarea completă a glutenului din dietă și monitorizarea reacției pacientului.

Gestionarea Bolii Celiace

Odată ce boala celiacă este diagnosticată, gestionarea sa implică adoptarea unei diete strict fără gluten. Eliminarea completă a glutenului din dietă poate ajuta la prevenirea simptomelor și a complicațiilor asociate bolii celiace. Este important ca persoanele cu boala celiacă să fie atente la etichetele alimentelor și să evite contaminarea cu gluten.

În concluzie, diagnosticul timpuriu și gestionarea adecvată a bolii celiace sunt cruciale pentru a preveni complicațiile și pentru a permite persoanelor afectate să ducă o viață sănătoasă și fără simptome. Dacă aveți simptome care sugerează prezența bolii celiace, consultați un medic pentru evaluare și diagnosticare adecvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *